De ce alfa park

locație
12 hectare
2.2 ha spații verzi
Zona de relaxare
3 ha zone de relaxare
Blocuri Alfapark
848 apartamente
Case Alfapark
46 case
Parcare Alfapark
864 locuri de parcare
Alfapark icon

CONCEPT INEDIT

Conceptul are la bază o viziune ce pune oamenii și cadrul natural în centrul procesului de proiectare. Soluția își propune să ofere un tip de locuire intimă, firească, prin încercarea de a crea o comunitate pe care locuitorii să o perceapă ca pe un „acasă”. Conceptul arhitectural a avut ca scop crearea de noi poluri urbane, având la bază curtea interioară ce oferă intimitate în noile comunități rezultate.

Situl propus pentru dezvoltarea ansamblului ALFA PARK RESIDENCE cu suprafața de 104 336 mp este situat în partea sudică a municipiului. Terenul cu o formă neregulată și orientare favorabilă către lacul din apropiere.

ANSAMBLU REZIDENȚIAL

Dezvoltarea rezidențială impresionantă cuprinde 16 locuințe individuale, 14 locuințe înșiruite, 16 locuințe tip duplex, 22 locuințe colective, spații comune pentru servicii comerciale si alimentatie publica, medicale si sportive (sala fitness, teren de baschet și bazin de inot acoperit) și învățământ, spații verzi, parcuri interioare, alei și parcaje, spații de agrement și relaxare, integrate într-un concept unitar de arhitectură.

LOCUINȚE

Ansamblul ALFA PARK RESIDENCE este un complex în care calitatea vieții primează în fața densității urbanistice. Este locul în care „acasă” se redefinește prin confort, utilitate și respect față de locuitorii săi.

Pentru a păstra intimitatea parcelelor private, înălțimea clădirilor crește gradual, de la locuințe individuale, locuințe colective mici, ajungându-se la regimul cel mai înalt de locuințe colective P+6E, ultimul etaj al acestora având câte patru penthouse-uri cu terase la nivelul lor.

Terasele de la parterul fiecărei locuințe colective le oferă rezidenților senzația de individualitate și personalitate a locuințelor.

AMENAJARE PEISAGISTICĂ

Amenajarea peisagistică are ca obiectiv deschiderea unei perspective asupra întregului ansamblu. Aceasta presupune amenajarea unui spațiu public deschis și flexibil, pietonalizarea și unificarea spațială prin: spațiul pietonal, amenajarea unor parcări, a unei părți semnificative de vegetație, realizarea unui pavaj cu piese speciale din piatră naturală, calupuri de granit integrate în mobilierul urban, pavaj tratat unitar și corelat cu cel utilizat în zonele apropiate.

Odată cu finalizarea întregului complex, viitorii locatari vor beneficia de un parc care va armoniza spațiul întregului complex și va uni comunitatea tuturor parcelelor.

Mobilierul este completat cu diverse cursuri de apă integrate în pavaj, astfel delimitându-se o atmosferă calmă, cu un parcurs încetinit și dominate de proximitatea spațiilor.

Spatii verzi

CIRCULAȚIA

S-a pus accentul pe caracterul spațiului public ca loc de întâlnire, iar acest lucru se evidențiază prin atenția acordată străzii: benzi de verdeață ce separă carosabilul și spații de parcare, de trotuare.

S-a optat pentru circulația auto pe două sensuri pentru fluidizarea traficului. Străzile au lățimea de 7 m, prevăzute cu piste pentru bicicliști și pietonal de 1,5 m. Parcările au fost amenajate de-a lungul străzilor pentru a facilita crearea curților interioare verzi care oferă intimitate în noile comunități create. S-au amenajat aproximativ 860 de locuri de parcare pentru locuințele colective și pentru spațiile publice, iar parcările pentru locuințele individuale sunt organizate în interiorul fiecărei parcele.

Principalul acces auto se face de pe Aleea Pajiștei, iar celălalt acces de pe Strada Castanilor, din zona actualului cartier Alfa Residence. Aleea Pajiștei s-a supralărgit pentru a facilita accesul rezidenților și al personalului de intervenție în caz de urgență.

Alei luminate

ILUMINAT ARTIFICIAL

Proiectul de iluminat al traseelor pietonale și auto este întregit prin dispunerea  vegetației și a cursului de apă, de iluminatul architectural al clădirilor care flanchează zona de coeziune  socială.

Soluţia de iluminat se dezvoltă pe patru dimensiuni: iluminat funcţional stradal, iluminat pietonal pentru restul amenajării, iluminat de ambianţă şi ghidaj vizual, iluminat al clădirilor reper.

Pentru zona centrală s-au utilizat sisteme de iluminat modulare, tip coloană luminoasă cu distribuţii luminoase flexibile, adaptate pentru obținerea unui nivel al iluminarii corespunzător functionalităţii spațiului.

VIZIUNEA PROIECTULUI

Proiectul a urmărit realizarea unei treceri graduale a spațiilor, de la public la privat, care să încurajeze interacțiunea între membrii comunității. Corpurile de clădire formează un tot unitar și coerent , cu un joc de volume simple, albe, care amplificat de textura fațadelor, de inserțiile de lemn, metal, placări uscate de culoare antracit  și de efectele de lumină și umbră, rezultă într-o percepție dinamică a ansamblului.

Întrepătrunderea spațiilor publice cu rețeaua de spații verzi creează un mediu primitor și contribuie la definirea unui cadru urban ce conferă un standard înalt al calității vieții.

Existența a patru tipuri de locuințe îi conferă proiectului o imagine dinamică și îmbunătățește formal atmosfera percepută de la nivelul străzii, ieșind astfel de sub pericolul uniformității vizuale a acestei tipologii de ansamblu.

La această vibrație a imaginii contribuie și varietatea lotizărilor, prin existența curții din față, fapt care conduce la diversitatea frontului stradal. De asemenea, paleta discretă de culori a elementelor și placărilor de fațadă întărește senzația de individualitate și personalitate a locuințelor.

spatii comerciale

FACILITĂȚI & SERVICII COMERCIALE & SPAȚII COMUNE

Pe lângă facilități precum: locuri de joacă, alei pietonale sau spații special amenajate unde atât copiii, cât și adulții pot interacționa cu natura, s-a implementat ideea de a avea un spațiu central al ansamblului unde se pot organiza evenimente pentru rezidenți; de la programe de parenting / educaționale, la petreceri, propuneri pentru petrecerea timpului liber, spectacole.

Zona de servicii include un spațiu de tip after-school destinat educației și îngrijirii copiilor de toate vârstele, oferind astfel diferite tipuri de activități: ateliere de desen, studiu, dar și posibilitatea de a-și face temele; un punct medical ce deservește rezidenților, un cabinet medical de familie, un cabinet stomatologic și o sală de fitness, dar și o clădire socio - culturală.

Complexul dispune și de spații comune pentru servicii comerciale si alimentație publica, medicale si sportive (sala fitness, teren de baschet și bazin de înot acoperit) și învățământ, spații verzi, parcuri interioare, alei și parcaje, spații de agrement și relaxare, integrate într-un concept unitar de arhitectură.

Segmentul sudic este marcat suplimentar prin introducerea unei variații topografice: trepte descendente cu direcția lacului ce accentuează local schimbarea de atmosferă. Zona de parc urmărește amplasarea unui amfiteatru amenajat cu perspectivă spre lac și ponton.

Vegetație

Selectarea vegetației are rolul de a elibera câmpul vizual, în mod special asupra fronturilor și de a potenția diferite zone funcționale prin dispunerea arborilor pe teren.

Pentru a îmbrăca terasele locuințelor s-a folosit iedera, o plantă cățărătoare care se dezvoltă repede și rezistă la temperaturi scăzute, oferind astfel un decor elegant și deosebit întregului peisaj.

Magnolia Jane este un arbust de talie medie, care la maturitate ajunge să se dezvolte la o înălțime cuprinsă între 2 și 3 metri, are o coroană mare, deasă și puternic ramificată și poate fi folosit la decorarea curților interioare ale locuințelor colective și la decorarea curților locuințelor  individuale.

Organizarea componentei vegetale urmărește afirmarea zonelor comune fără a traversa o delimitare spațială tranșantă între acestea. De-a lungul aleelor de acces în locuințe s-a ales arbustul “Dulap Tuya Bowling Ball”, deoarece are o rată de creștere foarte scăzută și nu are nevoie de tunsori frecvente.

Atât curțile locuințelor individuale, cât și a celor colective beneficiază de prezența arborilor de talie medie, cu inflorescențe și cromatică bogate pentru a găzdui activități cu caracter recreațional și ludic, folosindu-se în acest scop un arbore foios care se poate dezvolta până la înălțimea de 4-5 metri (Catalpa Nana) și fagul roșu care se poate dezvolta la o înălțime de aproximativ 10 metri, fiind un arbore decorativ prin port și prin aspectul roșiatic, atrăgător al frunzelor.